Zarządzanie projektami wielolokalizacyjnymi determinantą zmian w kluczowych kompetencjach konsultantów personalnych/koordynatorów HR - Kupczyk, Teresa; Bartkowiak, Piotr (Management of multi-location projects as a determining factor of changes of key competencies of personnel consultants/HR coordinators, 2016)
Celem opracowania było zidentyfikowanie kluczowych kompetencji konsultantów personalnych/koordynatorów HR z punktu widzenia realizacji projektów wielolokalizacyjnych. W 2014 r. przeprowadzono badania ilościowo-jakościowe w oparciu o kwestionariusz ankiety wśród pracowników spółki Work Service zajmujących takie stanowiska. Badani wybierali kluczowe kompetencje z zaproponowanej im listy 32 kompetencji; mając możliwość wpisywania własnych propozycji. W trakcie analizy danych podjęto się rozpoznania różnic w odpowiedziach między badanymi osiągającymi przeciętne i ponadprzeciętne wyniki finansowe. Otrzymane wyniki poddano analizie statystycznej. Obliczono średnie i odchylenia standardowe. W celu określenia różnic w ocenie istotności kluczowych kompetencji przeprowadzono test t-Studenta dla prób niezależnych z użyciem pakietu statystycznego IBM SPSS Statistics wersja 21.0. Ustalono; na podstawie opinii badanych; kluczowe kompetencje liderów projektów wielolokalizacyjnych. Okazało się; że respondenci mają braki kompetencyjne w tym obszarze. Badania potwierdziły; że przekształcanie się organizacji w rozproszone struktury wielolokalizacyjne będą wymuszały modyfikację kompetencji już posiadanych przez liderów projektów HR
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2016, Nr 1 (26), s. 100-111
Keywords: kompetencje; projekty wielolokalizacyjne; zarządzanie; konsultant personalny; competencies; multi-location projects; management; personnel consultant