Nowe podejście do planowania operacyjnego. Charakterystyka koncepcji beyond budgeting i SOFP - Kowalewski, Marcin (The new approach to operational planning. The lowdown on beyond budgeting concept and sales, operational and financial planning (SOFP), 2016)
W dzisiejszej globalnej; turbulentnej rzeczywistości biznesowej planowanie na poziomie zarówno strategicznym; jak i operacyjnym cechuje się dużym prawdopodobieństwem poniesienia porażki i rozminięcia się prognoz z rzeczywistością. Przez lata fundamentem planowania operacyjnego w przedsiębiorstwie było budżetowanie; które mimo istotnych funkcji w systemie zarządzania stało się przedmiotem krytyki na płaszczyźnie zarówno nauki; jak i praktyki gospodarczej. Rola i funkcje budżetu w zarządzaniu przedsiębiorstwem wyraźnie wskazują; że powinien on stanowić optymalne przełożenie strategii na prosty język finansowy i umożliwiać zaplanowanie działań maksymalizujących wartość przedsiębiorstwa oraz dopasowanie się do wymogów rynku. Jest to często iluzją; a samo budżetowanie określa się jako nieadaptacyjne; sztywne w swoich regułach i niepasujące do nowych koncepcji zarządzania organizacją. Dlatego pojawiło się nowe podejście dotyczące planowania operacyjnego; wskazujące; że powinno być ono adaptacyjne i elastyczne; umożliwiające szybką transformację przedsiębiorstwa i skuteczne reagowanie na sygnały płynące z rynku i wnętrza organizacji. To nowe podejście reprezentują dwie przełomowe koncepcje planowania operacyjnego: SOFP (Sales; Operational and Financial Planning); opracowane na potrzeby systemu lean management; oraz beyond budgeting. Celem artykułu jest zweryfikowanie; w jakim stopniu spełniają one nowe założenia stawiane przed planowaniem operacyjnym
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2016, Nr 1 (26), s. 91-99
Keywords: planowanie operacyjne; budżetowanie; beyond budgeting; SOFP; Sales, Operational and Financial Planning; lean management; operational planning; budgeting; Sales