Paradoks „retro-innowacji” w zarządzaniu marką - Grębosz, Magdalena; Pointet, Jean-Marc (Paradox of retro-innovation in brand management, 2016)
Celem artykułu jest próba przedstawienia koncepcji „retro-innowacji” w zarządzaniu marką; polegającej na łączeniu stylu retro marki z nowoczesnymi rozwiązaniami technologicznymi produktów. Celem studiów literaturowych było dokonanie analizy koncepcji marki retro wobec zmian postaw konsumentów. W artykule przedstawiono także wyniki badań empirycznych z obszaru zarządzania marką retro. Wybrane przypadki zarządzania marką poprzez łączenie stylu retro z nowoczesnymi rozwiązaniami technologicznymi produktów były przedmiotem badań prowadzonych we Francji i w Polsce w 2015 roku. Analiza ich wyników dowodzi; iż wykorzystanie koncepcji retro w zarządzaniu marką wzbudza szczególne zainteresowanie wśród konsumentów; zwłaszcza jeśli jednocześnie produkty marki oparte są na nowych rozwiązaniach technologicznych
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2016, Nr 1 (26), s. 52-62
Keywords: marketing retro; marka retro; innowacje; postawy konsumentów; wizerunek marki; retro-marketing; retro-brand; innovation; consumers attitudes; brand image