Wykorzystanie struktur piramidowych przez firmy rodzinne. Perspektywa ładu korporacyjnego - Aluchna, Maria (Use of pyramidal structures by family firms. Perspective of corporate governance, 2015)
Firmy rodzinne stanowią istotne podmioty życia gospodarczego w każdym kraju. Analizy funkcjonowania takich firm wskazują, iż przedsiębiorstwa cechują się odmienną charakterystyką, praktykami zarządzania i nadzoru korporacyjnego. Jednym z wymiarów odmiennej specyfiki firm rodzinnych jest struktura własności, a w szczególności stosowanie struktur piramidowych, które umożliwiają lewarowanie kontroli przy niższym zaangażowaniu kapitałowym. Wykorzystanie struktur piramidowych skutkuje tak zwanym rozdziałem praw do kontroli od praw do zysków oraz dominującą pozycją rodziny, co może zwiększać tendencję do działania rodziny we własnym interesie na koszt akcjonariuszy mniejszościowych. Jednak kontrola rodziny niesie za sobą także efekty pozytywne, w postaci długoterminowej orientacji, większego zaangażowania i większej efektywności działania. Niniejsze opracowanie poświęcone jest funkcjonowaniu struktur piramidowych stosowanych przez spółki giełdowe kontrolowane lub cechujące się znacznym udziałem rodziny bądź w szczególnym przypadku założyciela we własności. Struktury piramidowe wykorzystywane są w tego typu spółkach dla zwiększenia kontroli przy jednoczesnym obniżeniu zaangażowania kapitałowego. Przedmiotem zainteresowania prowadzonej dyskusji są zatem spółki obecne na rynku kapitałowym, których akcje pozostają w obrocie giełdowym. Artykuł ma charakter teoretyczny i oparty jest na przeglądzie literatury światowej. Celem artykułu jest identyfikacja głównych motywów i zasad funkcjonowania struktur piramidowych wraz z dyskusją potencjalnych zalet i zagrożeń wynikających z ich stosowania oraz wstępne przybliżenie skali wykorzystania struktur piramidowych w Polsce
Management Forum, 2015, vol. 3, no. 4, s. 10-17
Keywords: firmy rodzinne; struktura własności; własność rodzinna; kontrola rodzinna; struktury piramidowe; ład korporacyjny; family firms; ownership structure; family ownership; family control; pyramidal structures; corporate governance