Współczesne bariery zarządzania strategicznego rozwojem lokalnym w Polsce - Sztando, Andrzej (Contemporary barriers in strategic governance of local development in Poland, 2015)
Artykuł prezentuje współczesne bariery zarządzania strategicznego rozwojem lokalnym, charakterystyczne dla polskich gmin. Do ich identyfikacji wykorzystano metodę jakościowych badań terenowych, a badania przeprowadzono w latach 2000-2015. Na wstępie artykułu zaprezentowano przesłanki, genezę, cel, metodę, techniki i przebieg badań. Następnie omówiono kluczowe dla artykułu pojęcia: rozwoju lokalnego, zarządzania rozwojem lokalnym i zarządzania strategicznego rozwojem lokalnym. Główną część artykułu poświęcono prezentacji 9 grup zidentyfikowanych barier, tj. barier metodologicznych, prawnych, partycypacji społecznej, informacyjnych, kadrowych, wsparcia merytorycznego, barier współpracy i wzorców, a także barier związanych z cechami osobowymi władz lokalnych. Artykuł kończą zalecenia w zakresie kontynuacji badań nad omówionymi barierami
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2015, Nr 4 (25), s. 105-124
Keywords: rozwój lokalny; zarządzanie strategiczne; zarządzanie strategiczne rozwojem lokalnym; bariery zarządzania strategicznego rozwojem lokalnym; gmina; local development; strategic governance; strategic governance of local development; barriers in strategic governance of local development; municipality