Ewolucja metod wartościowania stanowisk pracy w ujęciu literaturowym - Olek, Krystian (Evolution of job evaluation methods in literature aspect, 2015)
Celem niniejszego artykułu jest syntetyczne przedstawienie różnych metod wartościowania stanowisk pracy oraz wskazanie kierunków zmian w określeniu wartości pracy na stanowiskach. Kapitał ludzki jako najważniejszy zasób organizacji powinien być jak najlepiej zorganizowany oraz wynagradzany w sposób jak najbardziej efektywny. Zmieniający się charakter treści pracy wynikający ze zmian społeczno-gospodarczych zmusza badaczy zagadnienia do dostosowywania technik i metod przeprowadzania opisywanego procesu do zmieniających się warunków pracy. W pierwszej części tekstu scharakteryzowano metody i techniki wartościowania pracy metodami sumarycznymi i analitycznymi. Natomiast w części drugiej przedstawione zostały kierunki zmian w konstruowaniu i wykorzystywaniu nowych metod wartościowania, których celem jest jak najlepsze dostosowanie do trendów i metod zarządzania kapitałem ludzkim
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2015, Nr 4 (25), s. 78-90
Keywords: wartościowanie stanowisk pracy; metody sumaryczne wartościowania; metody analityczne wartościowania; kryterium syntetyczne; kryterium analityczne; wartościowanie kompetencji; job evaluation; summary methods of evaluation; analytical methods of evaluation; synthetic criterion; analytical criterion; competence evaluation