Ocena wewnętrznych uwarunkowań organizacyjnych rozwoju przedsiębiorczości pracowniczej - Łochnicka, Dorota (Evaluation of internal organizational conditions and their impact on entrepreneurial behavior of employees, 2015)
Celem opracowania jest identyfikacja uwarunkowań organizacyjnych sprzyjających rozwojowi przedsiębiorczości pracowniczej. Na podstawie badań własnych dokonano oceny uwarunkowań panujących w polskich przedsiębiorstwach pod kątem ich wpływu na przedsiębiorcze zachowania pracowników. Badaniem objęto 83 duże i średnie przedsiębiorstwa, których działalność nakierowana była na osiąganie zysku. Ocenie poddano trzy elementy uwarunkowań wewnętrznych – kulturę i klimat organizacyjny, upodmiotowienie pracowników w miejscu pracy oraz wdrożenie systemów zarządzania jakością. Na podstawie wyników stwierdzono, że kultura i klimat organizacyjny w badanych przedsiębiorstwach, jak również zakres upodmiotowienia pracowników w miejscu pracy sprzyjają przedsiębiorczości pracowniczej w sposób umiarkowany
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2015, Nr 4 (25), s. 60-77
Keywords: przedsiębiorczość pracownicza; intraprzedsiębiorczość; przedsiębiorczość organizacyjna; uwarunkowania organizacyjne; intrapreneurship; entrepreneurial behavior; organzational conditions