Rozwój obszarów wiejskich w kontekście zrównoważonej gospodarki leśnej na przykładzie Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych (RDLP) Olsztyn - Kisiel, Roman; Zielińska-Szczepkowska, Joanna; Zielińska, Agata (Rural development in the context of sustainable forest management on the example of the Regional Directorate of State Forests in Olsztyn, 2016)
Leśnictwo oraz obszary wiejskie są ze sobą silnie powiązane, z czego wynika ich wzajemne oddziaływanie. Stosowany dziś model wielofunkcyjnej gospodarki leśnej oraz dostrzeganie potrzeby postępowania zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju przekładają się na odpowiednią politykę leśną, dając także szansę rozwoju obszarom wiejskim. Przykład Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych (RDLP) w Olsztynie wskazuje na korzystny wpływ leśnictwa na ten sektor gospodarki. Może on przyjmować następujące formy: tworzenie nowych miejsc pracy na obszarach bezpośrednio związanych z podstawową działalnością gospodarczą w lesie (prace zalesieniowe i pielęgnacyjne) oraz w przemysłach bazujących na gospodarce leśnej: meblarskim, tartacznym czy papierniczym. Lasy dla obszarów wiejskich to także źródło taniego surowca opałowego, gwarant pewnych wpływów do budżetów lokalnych z tytułu podatku leśnego czy też miejsce pozyskiwania owoców runa leśnego. Te i wiele innych wymiarów współpracy na styku gospodarki leśnej oraz wsi dają efekt synergii, wspierając ich rozwój w skali całego regionu. Celem artykułu jest próba wskazania, że racjonalna gospodarka leśna może stanowić ważny instrument oddziaływania na rozwój obszarów wiejskich [...]
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2016, Nr 1 (9), s. 136-150
Keywords: obszary wiejskie; gospodarka leśna; zrównoważony rozwój; multifunctional forest management; rural areas; sustainable development