Analiza motywacji mobilności edukacyjnej studentów w Polsce i w Rosji z wykorzystaniem analizy skupień - Szołtysek, Jacek; Trzpiot, Grażyna (Analysis of motivation of students’ educational mobility for chosen universitiesin Poland and Russia − clustering analysis approach, 2015)
Mobilność studentów odgrywa dużą rolę w rozwijaniu kreatywności, aktywności obywatelskiej i szans na zatrudnienie – zwłaszcza wobec globalizującego się rynku pracy. Artykuł jest poświęcony wybranemu obszarowi badań nad studentami w kontekście czynników warunkujących mobilność edukacyjną studentów. Jako cel badań wskazano następujące zadania: należy zgłębiać czynniki warunkujące edukacyjną mobilność, wskazywać cechy wspólne i różnice w motywacjach i postawach studentów, a także rozwijać wstępne rekomendacje dla uniwersytetów uczestniczących w międzynarodowych programach edukacyjnych. Obserwacje autorów niniejszego artulułu pozwalają przypuszczać, że motywy, jakimi kierują się studenci przy podejmowaniu decyzji o udziale w programach mobilności edukacyjnej, często odbiegają od tych zamierzonych w oficjalnych dokumentach. Podobne obserwacje zgłaszają nauczyciele akademiccy z innych krajów. Autorzy postanowili wstępnie zbadać motywy, które kierują młodzieżą polską i rosyjską przy wyborze zagranicznej ścieżki edukacyjnej, realizowanej w ramach programów mobilności akademickiej. Materiał do analizy pochodzi z badań, które zostały rozpoczęte w końcu kwietnia 2015 r. (wykorzystano w niej analizę skupień).
Ekonometria = Econometrics, 2015, Nr 4 (50), s. 170-183
Keywords: mobilność studentów; analiza skupień; analiza porównawcza; mobility of students; cluster analysis; comparative ananysis