Zróżnicowanie zasobów kapitału ludzkiego na obszarze województwa warmińsko-mazurskiego - Bartnik, Katarzyna Maria (Differentiation of human capital resources in Warmia and Mazury Region, 2015)
W artykule zanalizowano zasoby kapitału ludzkiego oraz jego zróżnicowanie w powiatach województwa warmińsko-mazurskiego. Opierając się na syntetycznym wskaźniku zasobów kapitału ludzkiego (WZKL), dokonano grupowania powiatów ze względu na poziom zasobów kapitału ludzkiego. Analizę przeprowadzono w ujęciu przestrzennym i czasowym, z wykorzystaniem danych pochodzących z Banku Danych Lokalnych Głównego Urzędu Statystycznego oraz z Narodowego Spisu Powszechnego. Analiza obejmuje lata 2002 i 2011 – w tych latach zostały przeprowadzone spisy powszechne, które są jedynym wiarygodnym źródłem danych o wykształceniu – podstawowym składniku kapitału ludzkiego. Celem publikacji jest znalezienie odpowiedzi na pytania badawcze: jaki jest stan zasobów kapitału ludzkiego, jakie jest jego przestrzenne zróżnicowanie oraz jakie zmiany zaszły w okresie 2002–2011 w powiatach województwa warmińsko-mazurskiego?
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2015, Nr 2 (4), s. 7-23
Keywords: kapitał ludzki; zasoby; zróżnicowanie przestrzenne; rozwój regionalny; human capital; resources; spatial differentiation; regional development