Wpływ systemu zarządzania jakością na dokonalenie wybranych procesów logistycznych w dużym przedsiębiorstwie produkcyjnym - Zimon, Dominik (The impact of the quality management system for the improvement of selected logistics processes in a large manufacturing company, 2015)
W aktualnie panujących warunkach rynkowych przedsiębiorstwa zmuszone są do poszukiwania rozwiązań usprawniających funkcjonowanie ich wewnętrznych procesów. Celem artykułu jest zbadanie wpływu implementacji znormalizowanego systemu zarządzania jakością na doskonalenie wybranych procesów logistycznych w dużym przedsiębiorstwie produkcyjnym. Narzędziem badawczym był kwestionariusz ankietowy skierowany do pełnomocnika ds. zintegrowanego systemu zarządzania jakością. Ponadto dokonano analizy dokumentacji systemowej i przeprowadzono wywiady bezpośrednie z pracownikami przedsiębiorstwa. Na podstawie badań stwierdzono, że prawidłowe wdrożenie i doskonalenie systemu zarządzania jakością znacznie wspiera procesy logistyczne, wpływa na wypracowanie wyższych standardów i zacieśnienie relacji z dostawcami
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2015, Nr 3 (24), s. 165-174
Keywords: logistyka; ISO 9001; jakość; system; logistics; quality