Elementy procesu tworzenia strategii rozwoju organizacji pozarządowych - Raszkowski, Andrzej (Elements of Non-Governmental Organizations’ development strategy creation process, 2015)
Organizacje pozarządowe (NGOs − Non-Governmental Organisations) są ważnym ogniwem w procesie rozwoju lokalnego. Mają wpływ na aktywizowanie społeczności lokalnej; stanowią naturalne narzędzie realizacji endogenicznych projektów rozwojowych. Strategie rozwoju tych organizacji wskazują najważniejsze zadania do realizacji w kolejnych latach. Celem opracowania jest określenie i charakterystyka elementów, etapów procesu tworzenia strategii rozwoju organizacji pozarządowych, ze szczególnym uwzględnieniem analizy SWOT oraz kluczowych celów strategicznych, na przykładzie wybranych organizacji powiatów dzierżoniowskiego i złotoryjskiego. Analiza dziesięciu organizacji pozarządowych powstała na podstawie procesu doradczego przeprowadzonego w latach 2012-2014. Wykorzystanymi metodami badawczymi były kwerenda literatury oraz obserwacja jawna. Ponadto pod uwagę wzięto warsztaty strategiczne i wizyty studyjne (w siedzibach poszczególnych organizacji pozarządowych). W opracowaniu odniesiono się również do listy bloków tematycznych zrealizowanych na rzecz NGO
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2015, Nr 3 (24), s. 123-136
Keywords: organizacje pozarządowe; społeczność lokalna; strategia rozwoju organizacji; rozwój lokalny; doradztwo strategiczne; non-governmental organizations; local community; organization development strategy; local development; strategic consultancy