Zarządzanie zaangażowaniem w pracę w świetle teorii wymagań i zasobów pracy - Kulikowski, Konrad (The Job Demands-Resources Theory as a theoretical framework of work engagement management, 2015)
Celem artykułu jest przedstawienie koncepcji zarządzania zaangażowaniem w pracę w świetle założeń teorii wymagań i zasobów pracy − Job Demands-Resources Theory (JD-R). Teoria JD-R w heurystyczny sposób tłumaczy zaangażowanie w pracę przez odwołanie się do wzajemnych oddziaływań między zasobami i wymaganiami pracy. Autor stwierdza, że teorię tę można wykorzystać w celu zarządzania zaangażowaniem w pracę. W artykule przedstawiono pojęcie zaangażowania w pracę, omówiono założenia teorii JD-R, a także, bazując na teorii JD-R, zaprezentowano koncepcję zarządzania zaangażowaniem w pracę. Koncepcja ta integruje planowanie, pomiar i aktywne modyfikowanie poziomu zasobów i wymagań pracy, co ma prowadzić do świadomego kształtowania zaangażowania w pracę wśród pracowników
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2015, Nr 3 (24), s. 80-90
Keywords: wymagania pracy; zasoby pracy; zaangażowanie w pracę; zarządzanie zaangażowaniem; job demands; job resources; work engagement; engagement management