Modelowanie procesów jako podstawa standaryzacji kosztów w jednostkach samorządu terytorialnego - Ćwiklicki, Marek; Walczak, Maciej (Process modelling as a basis for cost standardisation in local self-government, 2015)
Celem niniejszego artykułu jest ukazanie możliwości wykorzystania modelowania procesów jako podstawy standaryzacji kosztów w jednostkach samorządu terytorialnego. Przesłanką podjęcia tego tematu był brak jednoznaczności w ustalaniu dotacji celowych przeznaczonych na sfinansowanie zadań z zakresu administracji rządowej w województwie małopolskim w ostatnich latach. Bazując na dorobku nauk o zarządzaniu w zakresie modelowania i analizy procesów, autorzy opracowali stosowne rozwiązanie metodyczne dla zadania „orzekanie o niepełnosprawności” realizowanego przez Starostwo Powiatowe w Krakowie. W części empirycznej zaprezentowano wyniki dla tego studium przypadku modelowania procesów do standaryzacji kosztów. Całość opracowania kończą wnioski, zawierające między innymi wskazówki stosowania opracowanego rozwiązania
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2015, Nr 3 (24), s. 41-57
Keywords: modelowanie procesów; standaryzacja; samorząd lokalny; process modelling; cost standardization; local self-government