Ujęcie zasobowe tworzenia wartości w modelu biznesowym - Bagrij, Joanna (Resource-based view of value creation process in business model, 2015)
Modele biznesowe od lat 90. wykorzystywane są do przekształcenia pomysłu przedsiębiorcy na sposób tworzenia wartości, która ma zostać osiągnięta w trakcie prowadzenia działalności gospodarczej. W niniejszym artykule przedstawiona została propozycja modyfikacji koncepcji modelu biznesowego według A. Osterwaldera i Y. Pigneura. Wskazano na konieczność zwrócenia uwagi na aktywa niematerialne podczas definiowania elementów modelu biznesowego, a także na odpowiednie zintegrowanie zasobów niematerialnych z aktywami materialnymi, gdyż współdziałanie wszystkich elementów modelu biznesowego pozwala osiągnąć efekty synergiczne, przejawiające się w uzyskaniu przewagi konkurencyjnej
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2015, Nr 3 (24), s. 9-19
Keywords: model biznesowy; podejście zasobowe; proces kreacji wartości; business model; resource-based view; value creation process