Wieloskalowe modelowanie numeryczne współpracy zasypki z powłoką w konstrukcjach gruntowo-powłokowych - Sobótka, Maciej (Multiscale numerical modelling of the backfill-shell interaction in soil-steel structures, 2016)
Praca dotyczy wieloskalowego modelowania numerycznego zachowania się konstrukcji gruntowo-powłokowych poddanych działaniu obciążenia ruchomego. Rozważono dwa jakościowo różne typy konstrukcji - z powłoką z blachy płaskiej oraz z powłoką z blachy falistej. Zrekonstruowano numerycznie charakterystyczne cechy zachowania, obserwowane w badaniach in situ, m.in. tzw. efekt histerezy. Oddzialnym, dodatkowym zagadnieniem rozważonym w pracy jest optymalizacja kształtu powłoki.
Keywords: konstrukcja podatna; blacha falista; histereza; obciążenie ruchome; optymalizacja kształtu