Wyniki funduszy venture capital – tendencje światowe a rynek polski - Zasępa, Piotr (Venture Capital funds results – global trends vs. Polish market, 2015)
Artykuł przedstawia analizę procesu inwestycyjnego funduszy venture capital oraz uzyskiwanych wyników inwestycyjnych. Celem artykułu jest charakterystyka zmieniających się trendów w zachowaniu się stóp zwrotu w sektorze funduszy venture capital oraz private equity w latach 1998-2012, które obejmują ich pełny cykl inwestycyjny. Analiza obejmuje rynki Polski, USA oraz UE
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2015, Nr 2 (23), s. 143-153
Keywords: venture capital; private equity; stopy zwrotu; cykl inwestycyjny; rate of return; investment cycle