Badania źródeł finansowania działalności przedsiębiorstw – efekt selekcji publikacji. Analiza metaregresyjna - Nehrebecka, Natalia; Dzik-Walczak, Aneta (Studies on financing sources of enterprises activities − publication selection bias. A meta-regression analysis, 2015)
W artykule skoncentrowano się na weryfikacji efektu publikacji w badaniach poświęconych źródłom finansowania działalności przedsiębiorstw. Istnieje prawdopodobieństwo, że prezentowane w literaturze wyniki mogą być obarczone problemem selekcji statystycznej istotności. Prace, których wyniki pokazują słabą zależność bądź brak istotności, są mniej atrakcyjne i rzadziej publikowane, gdyż są postrzegane jako mało wnoszące do dorobku naukowego i nietłumaczące badanego zjawiska. W publikacjach dotyczących kredytu bankowego występowanie efektu selekcji publikacji stwierdzono dla struktury aktywów i wielkości przedsiębiorstwa, w przypadku kredytu handlowego – dla zadłużenia, rentowności, wielkości przedsiębiorstwa, możliwości wzrostu oraz zapasów, natomiast w badaniach leasingu – dla zadłużenia, rentowności oraz wielkości przedsiębiorstwa
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2015, Nr 2 (23), s. 41-70
Keywords: źródła finansowania; analiza metaregresyjna; efekt selekcji publikacji; kredyt bankowy; kredyt handlowy; leasing; financing sources; meta-regression analysis; publication selection bias; bank loan; trade credit; lease