Rachunkowość kreatywna a rachunkowość agresywna - Król, Danuta (Creative accounting vs. aggressive accounting, 2015)
Początek XXI wieku przyniósł kilkanaście spektakularnych przypadków, które przyczyniły się do utraty zaufania do przejrzystości i wiarygodności informacji prezentowanych w sprawozdaniach finansowych wielu jednostek gospodarczych. Oszustwa te zapoczątkowały zaciekłą dyskusję na temat rachunkowości kreatywnej, tak bowiem zaczęto określać wszelkie przypadki ujmowania operacji finansowych sprzecznie z zasadami księgowania. W polskiej literaturze przedmiotu nie ma zgody nie tylko co do samej definicji pojęcia „rachunkowość kreatywna”, ale również co do tego, czy ma ono pozytywne, czy też negatywne znaczenie. W artykule podjęto więc próbę zdefiniowania, uporządkowania i rozróżnienia pojęć „rachunkowość kreatywna” i „rachunkowość agresywna”. Zostały przytoczone różnorodne ich definicje. Zaprezentowano też poglądy krajowych autorytetów w dziedzinie rachunkowości
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2015, Nr 2 (23), s. 11-21
Keywords: rachunkowość kreatywna; rachunkowość agresywna; oszustwa księgowe; wiarygodność sprawozdań finansowych; creative accounting; aggressive accounting; frauds; reliability of financial statements