Dynamika współzależności warszawskiej Giełdy Papierów Wartościowych z innymi rynkami finansowymi - Czapkiewicz, Anna; Jamer, Paweł (Dynamics of interdependence between Warsaw Stock Exchange and other financial markets, 2015)
Badanie współzależności oraz siły związków zachodzących pomiędzy finan-sowymi szeregami czasowymi jest jednym z ważniejszych zagadnień w analizie rynków fi-nansowych. Do modelowania dynamiki wielowymiarowych rozkładów stóp zwrotu często wykorzystuje się modele oparte na wielowymiarowych procesach GARCH. Innym podej-ściem do zagadnienia jest zastosowanie funkcji kopuli do badania współzależności, gdzie dynamika jest sterowana ukrytym procesem Markowa. Celem pracy jest zbadanie zmian współzależności indeksu WIG z innymi głównymi indeksami światowymi. W tym celu za-stosowane zostały oba podejścia. Badanie to pozwoliło wyodrębnić okresy silniejszych i słabszych współzależności rynku polskiego z rynkami finansowymi z różnych rejonów świata: Europy, Azji i Ameryki
Ekonometria = Econometrics, 2015, Nr 2 (48), s. 100-113
Keywords: DCC; Copula-GARCH; ukryty proces Markowa; giełda papierów wartościowych; badanie zależności; hidden Markov model; stock exchange; dependence survey