Symulacyjna analiza wpływu liczby i rozmieszczenia luk niesystematycznych na dokładność prognoz - Oesterreich, Maciej (Simulation analysis of influence of number and distribution of unsystematic gaps on the accuracy of forecasts, 2015)
W artykule przeprowadzono statystyczną analizę wpływu rozmieszczenia luk niesystematycznych na poziom błędów prognoz inter- i ekstrapolacyjnych w szeregach czasowych z wahaniami sezonowymi. Zmienna poddana badaniu opisywała kształtowanie się przeciętnego okresu pobytu turystów w obiektach zbiorowego zakwaterowania w województwie zachodniopomorskim w latach 2008-2013 według miesięcy. Charakteryzowała się ona silnymi wahaniami sezonowymi. W obliczeniach wykorzystano metody symulacyjne, które posłużyły do wygenerowania dziesięciu tysięcy układów luk dla trzech wariantów różniących się ich liczbą. Dla wszystkich układów i wariantów oszacowane zostały modele szeregu czasowego z trendem wykładniczym o stałej stopie wzrostu z relatywnie stałą sezonowością. Następnie wyznaczono prognozy inter- i ekstrapolacyjne oraz wyznaczono ich względne błędy. W analizie wykorzystano środowisko obliczeniowe R oraz pakiet Statistica 10
Ekonometria = Econometrics, 2015, Nr 2 (48), s. 78-88
Keywords: prognozowanie brakujących danych; metody symulacyjne; analiza rozmieszczenia luk; forecasting of missing data; simulation methods; analysis of gaps distribution