Modele ekonometryczne jako narzędzie sterowania procesami technologicznymi - Wołkowicz, Artur (Econometric models as a tool for technological process control, 2015)
W opracowaniu przedstawiono propozycję zastosowania modeli ekonometrycz-nych w sterowaniu procesami technologicznymi. Modele ekonometryczne są narzędziem słu-żącym do wyznaczania prognoz krótkoterminowych, które są podstawą sterowania urządze-niami infrastruktury produkcyjnej. Zaproponowano metodę korekcji błędów prognoz w rze-czywistym procesie produkcyjnym. Przedstawiono modele wygładzania wykładniczego oraz adaptacyjny model trendu pełzającego z wagami harmonicznymi. W obliczeniach wykorzysta-no funkcję regresji. Wskazano zagadnienie programowania liniowego. Metoda przedstawiona została na przykładowym klasycznym procesie technologicznym stosowanym w energetyce. Przeprowadzone badanie wskazuje możliwość innego spojrzenia na procesy sterowania, nie-koniecznie oparte na dotychczasowych sposobach regulacji. Zamysłem tego opracowania jest zademonstrowanie możliwości zastosowania ekonometrii w przemyśle
Ekonometria = Econometrics, 2015, Nr 2 (48), s. 67-77
Keywords: model Browna; funkcja regresji; regresja wieloraka; regresja progowa; programowanie linowe; Brown model; regression function; multiple regression; threshold regression; linear programming