Nanocebulki węglowe oraz ich potencjalne zastosowanie w biomedycynie - Bobrowska, Diana Małgorzata; Olszyńska, Patrycja; Imierska, Monika; Czyrko, Justyna (Carbon nano-onions and their biomedical applications, 2015)
Nanocebulki węglowe (Carbon Nano-Onions – CNOs) zbudowane są z zamkniętych sferycznie monowarstw węglowych skupionych wokół pustego rdzenia – fulerenu C60. Dotychczasowe badania dowiodły, iż CNOs wykazują lepsze właściwości niż pozostałe struktury węglowe. Duży stosunek powierzchni do objętości, niska gęstość oraz wielowarstwowa morfologia grafitowa umożliwiają wiele zastosowań, m.in. w superkondensatorach, bateriach litowo-jonowych czy układach elektromagnetycznych. Największe zainteresowanie wzbudza brak ich toksyczności, co predysponuje CNOs do odgrywania ważnej roli w nanomedycynie lub biotechnologii. Nanocebulki mogą być wykorzystane jako: materiał kontrastowy umożliwiający fluoroscencyjne obrazowanie żywych organizmów, do budowy bioczujników, a także jako nanoplatforma do unieruchomienia bądź transportu substancji aktywnych. W pracy przedstawiono obecny stan wiedzy na temat zastosowania wielościennych fulerenów w diagnozie biomedycznej oraz innych gałęziach biotechnologicznych
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2015, Nr 2 (17), s. 9-21
Keywords: nanocebulki węglowe; diagnoza biomedyczna; biotechnologia; biomedycyna; carbon nano-onions; biomedical diagnostics; biotechnology; biomedicine