Źródła stresu zawodowego wśród pracowników sektora wydobywczego - Molek-Winiarska, Dorota (The sources of work-related stress among the workers of extractive sector company, 2015)
Celem artykułu jest prezentacja wyników badania przyczyn i skutków stresu zawodowego wśród pracowników sektora wydobywczego. W badaniu wzięło udział 164 pracowników. Diagnoza psychologiczna została oparta na 4 kwestionariuszach – OSI, JCQ, GHQ-28 oraz autorskim kwestionariuszu źródeł stresu. Wyniki wskazują, że głównym źródłem stresu jest fizyczne środowisko pracy oraz, choć w mniejszym stopniu, presja czasu, nierytmiczność pracy i konflikt roli zawodowej. W zakresie ogólnego zdrowia psychicznego nie zarejestrowano żadnych trudności Dzięki zastosowanym metodom i narzędziom badawczym uzyskano klarowny obraz stresorów oraz ich natężenie i konsekwencje. Pozwoliło to na wybór programu związanego z treningiem interpersonalnym oraz treningiem opartym na uważności
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2015, Nr 2 (23), s. 74-92
Keywords: stres zawodowy; zarządzanie zasobami ludzkimi; źródła stresu; zdrowie zawodowe; work-related stress; human resources management; sources of stress; occupational health