Diagnoza stanu nauczania inżynierów budownictwa w zakresie zarządzania w polskich uczelniach technicznych - Janiak, Edyta; Krasiński, Marek (Diagnosis of Management learning state in Polish technical universities on Civil Engineering faculties, 2015)
Opracowanie skupia się na diagnozie stanu nauczania studentów kierunków budownictwo w najlepszych polskich uczelniach technicznych. Autorzy opracowania stawiają tezę, że w polskich uczelniach technicznych brakuje kursów z zakresu zarządzania, które mogłyby okazać się cenne dla inżynierów do skutecznego realizowania powierzonych im zadań na stanowiskach menedżerskich. Na podstawie dokonanej analizy literatury autorzy uznają, że wiedza z zakresu zarządzania jest niezbędna inżynierom od pewnego etapu kariery zawodowej. Luka kompetencyjna związana z kompetencjami społecznymi i interpersonalnymi powstała w toku studiów może zostać wypełniona poprzez odpowiednie narzędzia kształcenia ustawicznego, dzięki czemu inżynierowie z bardzo dobrą wiedzą techniczną będą mogli też sprawnie realizować zadania menedżerskie
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2015, Nr 2 (23), s. 43-52
Keywords: zarządzanie; edukacja; szkolnictwo wyższe; kierunki techniczne; management; education; higher education; technical fields of study