Akcje fantomowe jako element polityki zmiennych składników wynagrodzenia w polskim sektorze bankowym - Wieczorek, Agata (Phantom stock plan as a variable component of compensation policy in the Polish banking sector, 2015)
Nieefektywna polityka wynagradzania kadry kierowniczej najwyższego szczebla oraz podejmowanie nadmiernego ryzyka przez menedżerów w spółkach z sektora bankowego zostały uznane za jedne z głównych źródeł wybuchu ostatniego kryzysu finansowego. Doprowadziło to do pojawienia się nowych regulacji, w których zachęca się przedsiębiorstwa do uzależniania wynagrodzenia osób zarządzających od wyników osiąganych przez spółkę w długim okresie, poprzez odroczoną część płacy. Do tego celu można wykorzystać wiele różnych instrumentów finansowych, takich jak: akcje, opcje na akcje, akcje z ograniczonym prawem sprzedaży czy też coraz powszechniej stosowane akcje fantomowe. Akcje fantomowe to rodzaj planu wynagrodzenia, który upoważnia ich posiadacza do otrzymania środków pieniężnych w pewnym momencie w przyszłości. Dzięki temu, że wielkość wypłaty najczęściej powiązana jest z ceną akcji, spółka może mieć pewność, iż działania kadry kierowniczej najwyższego szczebla będą nastawione na osiąganie dobrych wyników w długim okresie
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2015, Nr 3 (7), s. 130-144
Keywords: akcje fantomowe; polityka wynagradzania; sektor bankowy; nadzór korporacyjny; wynagrodzenie zmienne; phantom stocks; remuneration policy; banking sector; corporate governance; variable remuneration