Współczesne przeobrażenia w podejściu do kariery zawodowej jako konsekwencja zmian zaistniałych w globalnej gospodarce - Smolbik-Jęczmień, Alicja (Current changes in the approach to the professional career as a consequence of ensuing changes in the global economy, 2015)
Niestabilność otoczenia i samych organizacji oraz zmiany na rynku pracy i w sferze zatrudnienia tworzą nowe wyzwania dotyczące podejścia do pracy i kariery zawodowej. Celem artykułu jest przedstawienie zmian dotyczących tradycyjnego kontraktu zatrudnienia typu relacyjnego, nowych typów karier oraz wskazanie na konieczność budowania własnego kapitału kariery, tożsamości profesjonalnej, zatrudnialności, a także identyfikacja zmian odróżniających pokolenia X i Y. Nowe wymiary kariery wychodzą poza przestrzeń organizacyjną jednego pracodawcy. Owocuje to częstymi zmianami pracy, którym towarzyszy zmiana warunków kontraktu psychologicznego pracownik-pracodawca z zależnościowych na podmiotowe. Odpowiedzialność za kształtowanie i przebieg kariery zostaje przeniesiona z organizacji na pracownika, który staje się „właścicielem kapitału kariery”, czyli swoich zasobów wiedzy i umiejętności zawodowych. Artykuł oparto na studiach literatury oraz na badaniach ankietowych i wywiadach bezpośrednich
Management Forum, 2015, vol. 3, no. 3, s. 56-62
Keywords: kariera zawodowa (tradycyjna i współczesna); tożsamość profesjonalna; zatrudnialność; pokolenie X i Y; professional (traditional and current) career; professional identity; employability; generation X and Y