Zarządzanie karierami zawodowymi zwalnianych pracowników (w świetle wyników badań) - Stankiewicz, Janina; Bortnowska, Hanna (Career management of redundant employees (in the light of findings), 2015)
Kariery zawodowe jednostek zależą od nich samych, przede wszystkim od ich osobowości, potrzeb, sposobu myślenia i uczenia się, predyspozycji i zainteresowań, wyznawanych wartości, a także płci, środowiska rodzinnego czy fazy życia. Determinowane są też przez otoczenie (np. przez warunki na rynku pracy). Istotne znaczenie mają także działania zatrudniających ich pracodawców podejmowane nie tylko w momencie przyjmowania danego pracownika czy planowania jego dalszego rozwoju w firmie, lecz także wtedy, gdy konieczne jest zakończenie współpracy. Celem artykułu było ustalenie potencjalnych i stosowanych w praktyce sposobów przygotowania zwalnianych pracowników do realizacji kariery poza dotychczasową organizacją. By cel ten osiągnąć, w 2014 roku przeprowadzono badania empiryczne. Wyniki ankiety odsłoniły ograniczoną powszechność działań z zakresu zarządzania karierami zawodowymi oferowanych przez pracodawców lubuskim pracownikom zwolnionym z pracy w latach 2008-2014
Management Forum, 2015, vol. 3, no. 3, s. 35-43
Keywords: derekrutacja; outplacement; kariera zawodowa; redundancies; professional career