Odpowiedni poziom bezpieczeństwa i higieny pracy źródłem konkurencyjności współczesnych przedsiębiorstw - Chomątowska, Barbara (Appropriate level of occupational health and safety as a source of competitiveness of modern enterprises, 2015)
Komisja Europejska wraz z Europejską Agencją Bezpieczeństwa i Zdrowia w Pracy od dawna podkreślają, że bezpieczne i higieniczne środowisko pracy to czynnik znacząco warunkujący wyniki współczesnych przedsiębiorstw. Zapewnienie odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa i higieny pracy jest pożądane z uwagi na konieczność spełnienia wymagań prawnych, oczekiwań społecznych, a także na możliwość uzyskania pozytywnych efektów ekonomicznych. Celem artykułu jest pokazanie, że działania na rzecz poprawy stanu bezpieczeństwa i higieny pracy opłacają się przedsiębiorstwom. Ich udział w budowaniu przewagi konkurencyjnej jest coraz większy. Niska świadomości oraz mylne przekonania pracodawców i decydentów w tej kwestii powodują, że nie doceniają oni potencjału inwestycji w bezpieczeństwo i higienę pracy oraz korzyści, jakie mogą uzyskać. Artykuł oparto na studiach literatury przedmiotu i badaniach prowadzonych przez autorkę w obszarze zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy
Management Forum, 2015, vol. 3, no. 3, s. 13-19
Keywords: bezpieczeństwo i higiena pracy; zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy; korzyści i koszty bezpieczeństwa i higieny pracy; occupational health and safety; management of occupational health and safety; benefits and costs of occupational health and safety