Zarządzanie wiedzą w aspekcie orientacji rynkowej małych i średnich przedsiębiorstw - Brzostek, Krzysztof (Knowledge management in the context of market orientation of small and medium-sized enterprises, 2015)
W artykule zaprezentowano wyniki badań literatury w zakresie wpływu zarządzania wiedzą na orientację rynkową małych i średnich przedsiębiorstw. Stwierdzono brak kompleksowych badań, odnoszących się do małych i średnich przedsiębiorstw i obejmujących równocześnie te zjawiska. Skonstruowano narzędzie badawcze, które powinno pozwolić na określenie, czy istnieje zależność między zarządzaniem wiedzą a poziomem orientacji rynkowej przedsiębiorstwa. Badania empiryczne przy użyciu zaproponowanego narzędzia będą podstawą do zbudowania modelu zarządzania wiedzą w aspekcie orientacji rynkowej dedykowanego MSP
Management Forum, 2015, vol. 3, no. 2, s. 9-18
Keywords: zarządzanie wiedzą; orientacja rynkowa; małe i średnie przedsiębiorstwa; knowledge management; market orientation; small and medium-sized enterprises