Mentoring jako element zarządzania różnorodnością w przedsiębiorstwach - Baran, Małgorzata (Mentoring as a component of diversity management in companies, 2015)
W niniejszym artykule przedstawiona została koncepcja zarządzania różnorodnością oraz korzyści, a zarazem motywacje do podejmowania strategii zarządzania różnorodnością w przedsiębiorstwach. Artykuł prezentuje wyniki badania jakościowego przeprowadzonego w polskich firmach na temat mentoringu jako narzędzia zarządzania różnorodnością w wymiarze wieku. Wyniki te potwierdzają, że mentoring świadomie stosowany w przedsiębiorstwach może być dostosowanym do potrzeb firmy narzędziem zarządzania pracownikami różnych generacji. Z tego tytułu pracodawcy dostrzegają szereg korzyści zarówno dla firmy, jak i pracowników zaangażowanych w proces mentoringu. Najważniejsze z nich to przede wszystkim korzyści rozwojowe dla pracowników. Z perspektywy menedżera – pracodawcy kluczowe jest usprawnienie procesu zarządzana wiedzą w organizacji, tj.: zapewnienie dopływu nowej wiedzy i umiejętności, zwiększenie wymiany wiedzy między pracownikami, a także zatrzymanie zasobów wiedzy w firmie
Management Forum, 2015, vol. 3, no. 2, s. 3-8
Keywords: mentoring; zarządzanie różnorodnością; zarządzanie wiekiem; przedsiębiorstwa; diversity management; age management; enterprises