Uczestnictwo w sieci międzyorganizacyjnej – katalizator czy bariera w procesach odnowy strategicznej? - Lichtarski, Janusz Marek (Participation in an interorganizational networks − a catalyst or a barrier to the process of strategic renewal?, 2015)
Odnowa strategiczna organizacji jest bardzo złożonym procesem. Jej powodzenie zależy od wielu czynników wewnętrznych i zewnętrznych. Jednym z tych czynników jest uczestnictwo w sieci międzyorganizacyjnej. Czynnik ten może wspomagać i ułatwiać procesy odnowy lub stanowić barierę dla transformacji. Celem artykułu jest identyfikacja wpływu sieci międzyorganizacyjnej na procesy odnowy jej uczestników. Można przyjąć konkluzję, że sieć będzie sprzyjać odnowie strategicznej, jeśli wynikające z tych zmian korzyści będą dotyczyć nie tylko transformowanego podmiotu, lecz także całej sieci. W przeciwnym razie sieć może stanowić barierę procesu odnowy strategicznej organizacji węzłowej
Management Forum, 2015, vol. 3, no. 1, s. 100-104
Keywords: odnowa strategiczna; uwarunkowania; sieci międzyorganizacyjne; strategic renewal; determinants; interorganizational networks