Negocjacje dla odnowy organizacji - Kozina, Andrzej (Negotiations for organizational renewal, 2015)
Realizacja przedsięwzięć związanych z odnową organizacji wymaga koordynacji zróżnicowanych zadań realizowanych przez jednostki organizacyjne. W trakcie działań usprawniających pojawia się konieczność uzgodnień zakresu, terminów, sposobu realizacji itp. tych działań. Ujawniają się przy tym różne grupy interesu o celach wspólnych i sprzecznych. Pojawia się więc konieczność negocjacji, aby podjąć wspólne decyzje i rozwiązać konflikty. Celem artykułu jest przedstawienie charakterystyki takich negocjacji, niezbędnych do realizacji przedsięwzięć ukierunkowanych na usprawnianie funkcjonowania firmy. We wstępie przedstawiono interpretacje pojęć odnowy organizacji i negocjacji oraz definicję negocjacji dla odnowy organizacji. Następnie scharakteryzowano ich zewnętrzne i wewnętrzne uwarunkowania. Zaprezentowano ich specyficzne cechy i wyodrębniono ich rodzaje. Wreszcie scharakteryzowano konflikty występujące w rozważanych negocjacjach. W podsumowaniu wskazano kierunki dalszych badań
Management Forum, 2015, vol. 3, no. 1, s. 91-99
Keywords: negocjacje (gospodarcze); odnowa organizacji; pojęcie; uwarunkowania; cechy i rodzaje negocjacji dla odnowy organizacji; (business) negotiations; organizational renewal; idea; determinants; features and types of negotiations for organizational renewal