Spojrzenie na odnowę strategiczną z punktu widzenia długowieczności organizacji - Karpacz, Jarosław; Nogalski, Bogdan; Wójcik-Karpacz, Anna (The look at the strategic renewal in terms of the organization longevity, 2015)
Celem opracowania są rozważania o odnowie strategicznej jako mechanizmie używanym do dopasowania organizacji do zmian otoczenia, co leży u podłoża długowieczności organizacji. Przegląd wybranych fragmentów literatury z zakresu zarządzania strategicznego i przedsiębiorczości umożliwił identyfikację osadzenia odnowy strategicznej w przedsiębiorczości organizacyjnej. Zaprezentowano także naturę odnowy strategicznej organizacji wraz ze wskazaniem odpowiedniej infrastruktury menedżerskiej jako determinanty pozytywnych efektów implementacji odnowy w praktyce. W opracowaniu przedstawiono przykłady długowiecznych przedsiębiorstw, w których wielokrotnie z sukcesem dokonywano odnowy strategicznej. Wskazano również przykład przedsiębiorstwa, w którym odnowa nie przyniosła oczekiwanych rezultatów, w efekcie czego przedsiębiorstwo zostało zlikwidowane
Management Forum, 2015, vol. 3, no. 1, s. 84-90
Keywords: odnowa strategiczna; przedsiębiorczość; zarządzanie strategiczne; strategic renewal; entrepreneurship; strategic management