Przywództwo w procesach odnowy organizacyjnej - Mrówka, Rafał; Pindelski, Mikołaj (Leadership in organizational renewal processes, 2015)
Celem artykułu jest określenie zadań, jakie stają przed przywódcami organizacji dokonującymi odnowy. Autorzy podjęli się zarówno opisu tych zadań, jak też analizy problemu, na ile zadania te różnią się w zależności od przyczyn i zakresu procesu odnowy dokonywanej w organizacji. Opisane zostały także konsekwencje pojawiania się określonych typów przywódców w różnych sytuacjach odnowy organizacyjnej
Management Forum, 2015, vol. 3, no. 1, s. 77-83
Keywords: odnowa organizacyjna; przywództwo; model biznesowy; przewodzenie zmianie; organizational renewal; leadership; business model; change leadership