Potencjał procesów odnowy przedsiębiorstw – perspektywa psychologiczna - Barabasz, Adela (Corporate renewal potential – a psychological perspective, 2015)
Prezentowane rozważania dotyczą wyzwań, jakie stoją przed kadrą kierowniczą przedsiębiorstw uczestniczących w procesie odnowy strategicznej. Podjęto w nim dyskusję dotyczącą zachowań, jakie powinni prezentować przedstawiciele zarządu, jeśli chcą zwiększać szanse przedsiębiorstwa na powodzenie w działaniach, których celem jest strategiczna odnowa. Artykuł ma charakter teoretyczny. Jego głównym celem jest przedstawienie zagadnień związanych z procesami strategicznej odnowy przedsiębiorstw w kontekście wyzwań, w obliczu których staje zarówno kadra zarządzająca, jak i pozostali pracownicy. Proponowane ujęcie tego zagadnienia zakotwiczone jest w psychodynamicznym podejściu do organizacji. Tematyka opracowania skoncentrowana jest na poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, jak wspierać pracowników przedsiębiorstw oraz jakie kompetencje powinni mieć liderzy, by z powodzeniem osiągać cele wynikające z procesu strategicznej odnowy przedsiębiorstwa
Management Forum, 2015, vol. 3, no. 1, s. 54-60
Keywords: odnowa strategiczna; kompetencje przywódcze; zachowania wspierające; gotowość do zmian; strategic renewal; leadership competences; supporting behaviours; readiness for change