Być albo nie być? Odnowa strategiczna z perspektywy ewolucyjnej - Stańczyk-Hugiet, Ewa (To be or not to be? Strategic renewal from evolutionary perspective, 2015)
Celem artykułu jest przedstawienie ewolucyjnego ujęcia procesu odnowy strategicznej ze szczególnym wyeksponowaniem adaptacji organizacji i selekcji ze strony otoczenia oraz koewolucji organizacji i otoczenia na podstawie badań literaturowych. Do zrozumienia odnowy strategicznej istotne jest wyjaśnienie charakterystyki otoczenia współczesnego biznesu, w którym istotną rolę odgrywają przełomowe innowacje, a zmiany określane są kategorią high-velocity. Wykorzystanie perspektywy selekcji oraz adaptacji wskazuje, że ewolucyjna epistemologia podkreśla rolę adaptacji, którą utożsamiono z odnową strategiczną. Z kolei wątek selekcji pozwala wskazać na koewolucję jako ważny proces odnowy organizacyjnej. Jednym z wniosków przeprowadzonych badań jest to, że odnowa strategiczna jest procesem silnie uwarunkowanym zmianami zewnętrznymi i z tego względu tempo zmian wewnętrznych powinno korelować z tempem zmian zewnętrznych
Management Forum, 2015, vol. 3, no. 1, s. 42-47
Keywords: odnowa strategiczna; adaptacja; dostosowanie; strategic renewal; adaptation; adjustment