Posadowienie składowiska odpadów inne niż niebezpieczne i obojętne w warunkach niekorzystnych - Ważny, Krzysztof (Politechnika Wrocławska, 2015)
Analizowano posadowienie kwatery składowiska na terenie o wysokiej przepuszczalności gruntów i wysokim poziomie wód gruntowych. Przedstawiono wyniki badań fizyko-chemicznych dla kwatery składowania odpadów komunalnych. Przyjęto możliwe sposoby modelowe drenaży dla sprawnej regulacji odciekami ze składowiska i jego zabezpieczeniem przed migracją poza kwaterę
Keywords: opady komunalne; składowisko; odcieki składowiskowe; drenaż; kwatera składowania odpadów; regulacja odcieków