Rozwój klastra od inicjatywy do fazy wzrostu na przykładzie klastra SIDE-CLUSTER - Cieślak, Edyta (Cluster development from the initiative to the phase of growth on the example of the cluster of SIDE-CLUSTER, 2015)
Celem artykułu jest opisanie studium przypadku powstania i rozwoju zlokalizowanego na Dolnym Śląsku klastra branży budowlanej i drzewnej SIDE-CLUSTER. Zaprezentowane rozważania służą ukazaniu procesu oddolnego tworzenia klastra, ewolucji klastra oraz znaczenia w rozwoju regionu i sektora. Celem autorki jest wskazanie kluczowych czynników warunkujących powstanie klastra, zidentyfikowanie etapów jego wzrostu, zaznaczenia roli otoczenia zewnętrznego w procesie inkubacji i wzrostu klastra oraz czynników endogennych, tj. poziomu zaufania wewnątrz klastra. Rozważania oparto na analizie literatury przedmiotu i analizie badań empirycznych. Artykuł zawiera definicję klastra, opis faz rozwoju oraz charakterystykę klastra SIDE-CLUSTER: od fazy inicjatywy klastrowej do postaci aktualnej, tj. 6-letniego klastra. Autorka udowadnia, że SIDE-CLUSTER jest organizacją aktywnie działającą na Dolnym Śląsku i dynamicznie się rozwijającą
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2015, Nr 2 (6), s. 40-54
Keywords: klaster; inicjatywa klastrowa; konkurencyjność; innowacyjność; kooperacja; cluster; cluster initiative; competitiveness; innovation; cooperation