Kultura kopiowania a pozarynkowy obrót dobrami informacyjnymi w erze Internetu - Czetwertyński, Sławomir (Copy culture and non-market exchange of information goods in the age of the Internet, 2015)
Niniejszy artykuł stanowi próbę wykazania wpływu kultury kopiowania na ekonomiczny wymiar obrotu dobrami informacyjnymi. Kultura kopiowania stanowi istotny aspekt społeczny, który znajduje swoje odzwierciedlenie w aktywności internautów. Skala tego zjawiska nie pozwala na jego zignorowanie, szczególnie w kontekście opłacalności ekonomicznej posiadaczy praw autorskich. W artykule postawiono hipotezę głoszącą, że nieautoryzowane kopiowanie poprzez Internet cechuje wysoki stopień przyzwolenia społecznego. Celem artykułu jest wykazanie słuszności tej hipotezy na drodze analizy retrospektywnej praktyk kopiowania oraz rozważań współczesnych przykładów.
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2015, Nr 1 (3), s. 152-166
Keywords: kultura kopiowania; prawa autorskie; dobra informacyjne; copy culture; copyright; information goods