Główne konsekwencje II wojny światowej dla warunków mieszkaniowych w Polsce - Piwońska, Iwona (The main consequences of the World War II for housing conditions in Poland, 2015)
Mieszkanie jest jedną z podstawowych potrzeb człowieka. Punktem, który określa jego położenie w otaczającej go rzeczywistości. Działania wojenne w dużym stopniu pozbawiły mieszkańców Polski przestrzeni tak potrzebnej dla ich prawidłowego funkcjonowania. Celem prezentowanego artykułu jest przedstawienie konsekwencji II wojny światowej dla sytuacji mieszkaniowej w Polsce i tego, w jaki sposób wpłynęła ona na kondycję etyczną Polaków. Trudne powojenne warunki mieszkaniowe pogłębiała nieudolność, a niekiedy i zła wola władz lokalnych. W artykule zwrócono także uwagę na podstawowe przeobrażania demograficzne lat powojennych, wysiedlanie Niemców oraz zmiany wywołane Holokaustem. Analizę tematu przygotowano na podstawie literatury przedmiotu, jak również wyników kwerendy archiwalnej przeprowadzonej w wybranych zespołach Archiwum Akt Nowych w Warszawie.
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2015, Nr 1 (3), s. 93-119
Keywords: demografia; komunizm; mienie pożydowskie; polityka mieszkaniowa; własność; demography; communism; post-Jewish possessions; housing policy; property