Wpływ projektów zagospodarowania obiektów dziedzictwa kulturowego na otoczenie – obszary oddziaływania i pomiar efektów - Kołakowski, Tomasz (The influence of cultural heritage adaptation projects on environs − measuring the impact areas and effects, 2015)
Głównym celem artykułu jest przedstawienie problematyki dotyczącej realizacji projektów ukierunkowanych na zagospodarowanie obiektów dziedzictwa kulturowego (ODK), szczególnie w zakresie identyfikowania obszarów ich oddziaływania i sposobów pomiaru efektów stanowiących następstwo podjętych działań dla społeczeństwa i lokalnej gospodarki. W pierwszej części artykułu zaprezentowano możliwe kierunki zagospodarowania obiektów dziedzictwa kulturowego oraz wskazano potencjalny zakres ich oddziaływania i rodzaje efektów z tym związane. Druga część artykułu zawiera przegląd i zestawienie analiz i ocen, które można wykorzystać w zakresie badania ekonomiczno-społecznego wpływu omawianych projektów na rozwój danego obszaru. Artykuł kończy prezentacja przypadków zastosowania omawianych analiz i ocen oraz wyniki badań w zakresie zagospodarowywania obiektów dziedzictwa kulturowego
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2015, Nr 1 (3), s. 76-92
Keywords: dziedzictwo kulturowe; projekt; analiza; zasięg oddziaływania; ocena oddziaływania; cultural heritage; project; analysis; range of impact; impact assessment