Analiza kosztów transakcyjnych w informatycznych przedsięwzięciach wdrożeniowych realizowanych poprzez outsourcing - Wachnik, Bartosz (The analysis of transaction costs in it implementation projects with the use of outsourcing, 2015)
Wdrażanie systemów informatycznych wspierających zarządzanie, wykorzystując outsourcing, jest najbardziej popularnym sposobem realizacji projektów w Polsce. Teoria kosztów transakcyjnych stanowi istotną składową nowej ekonomii instytucjonalnej, która w znaczący sposób objaśnia m.in. relacje biznesowe między dostawcami a odbiorcami w ramach outsourcingu. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie rezultatów badań dotyczących teorii kosztów transakcyjnych analizowanych wśród informatycznych przedsięwzięć wdrożeniowych, polegających na wdrożeniu standardowych systemów wspierających zarządzanie klasy ERP, CRM, DMS, BI wśród przedsiębiorstw w Polsce w ramach outsourcingu. Autor w artykule przedstawia perspektywę zarówno klienta, jak i dostawcy. Rezultaty badań mogą być interesujące dla teoretyków informatyki gospodarczej i praktyków organizujących przedsięwzięcia informatyczne w przedsiębiorstwach i w agendach rządowych wykorzystujących koncepcje outsourcingu
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2015, Nr 1 (35), s. 70-83
Keywords: teoria; koszty transakcyjne; MIS; outsourcing