Pierwsza polska rozprawa z rachunku prawdopodobieństwa - Więsław, Witold (Silesian Statistical Reviev, 2015)
Rzadko zdarza się w historii nauki, aby można było precyzyjnie określić, kiedy pojawiła się konkretna dyscyplina. W przypadku rachunku prawdopodobieństwa w Polsce sprawa jest prosta: pierwszym tekstem z rachunku prawdopodobieństwa w Polsce jest rękopis Jana Śniadeckiego, datowany na 1790 r., napisany jeszcze w czasie jego pobytu w Krakowie. Do tego czasu nie było w Polsce tekstów poświęconych tej dziedzienie, ani łacińskich, ani polskich
Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2015, Nr 13 (19), s. 251-281