Problemy z próbami, dyskryminacją rasową i edukacją: ekonometria i zagadnienia społeczne w pracy Jamesa J. Heckmana (nagroda imienia Nobla, 2000) - Ostasiewicz, Katarzyna (Samples, racial discrimination and education: econometrics and social issues in the work of James J. Heckman (Nobel Memorial Prize in Economics, 2000), 2015)
James J. Heckman, ekonomista zaliczany do tzw. szkoły chicagowskiej, został uhonorowany Nagrodą imienia Nobla w roku 2000. Jego głównym wkładem w dziedzinę mikroekonomii były statystyczne metody wyciągania wniosków z danych pochodzących z wyselekcjonowanych prób. Na polu nauk społecznych Heckman stał się jednym z czołowych badaczy interesujących się zagadnieniami dyskryminacji rasowej oraz edukacji, ze szczególnym naciskiem na pozapoznawcze aspekty wczesnego nauczania
Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2015, Nr 13 (19), s. 221-250
Keywords: model ekonometryczny; wyselekcjonowana próba; pozapoznawcze aspekty nauczania; J.J. Heckman; econometrical model; selective sample; noncognitive aspects of education