Analiza porównawcza hipotecznych rent małżeńskich w krajach Unii Europejskiej - Dębicka, Joanna; Marciniuk, Agnieszka (Comparative analysis of marriage reverse annuity contracts in the countries of the European Union, 2015)
Społeczeństwo żyje coraz dłużej, a emerytury pobierane z systemu ubezpieczeń społecznych są niskie, dlatego na rynku pojawiają się produkty umożliwiające pozyskanie dodatkowych środków finansowych, aby emeryci mogli zachować dotychczasowy standard życia. Jednym z takich produktów jest tzw. renta hipoteczna. W sytuacji, gdy właścicielami nieruchomości są małżonkowie istnieje możliwość wypłacania tzw. rent małżeńskich, gdy oboje małżonkowie żyją, a także gdy jedno z nich umiera. Celem artykułu jest analiza porównawcza wielkości świadczeń rentowych wynikających z zakupu małżeńskiej renty hipotecznej w krajach Unii Europejskiej, a w szczególności ustalenie zakresu wielkości rat renty. Do analizy wysokości świadczeń rentowych zostały wybrane kraje, w których przyszły czas trwania życia mężczyzn i kobiet jest najkrótszy i najdłuższy dla ustalonej grupy wiekowej małżonków. Ponadto analizowano wysokość renty w krajach, w których bezwzględna różnica między czasem trwania życia małżonków jest najmniejsza i największa. Polska okazała się krajem, w którym przyszły czas trwania życia kobiet i mężczyzn oraz różnica między tymi wielkościami są typowe, dlatego została uwzględniona w analizie. W celu uproszczenia zapisu i obliczeń numerycznych wyko-rzystano macierzową reprezentację formuł na wyznaczenie wysokości świadczeń rentowych. Wszystkie obliczenia wykonano na podstawie Tablic trwania życia z 2009 r., przy użyciu własnych interfejsów napisanych w programie MATLAB
Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2015, Nr 13 (19), s. 89-110
Keywords: małżeńska renta hipoteczna; status wspólnego życia; status ostatniego przeżywającego; model wielostanowy; marriage reverse annuity contract; status of the common life; status of the last surviving; multiple state model