Prognozowanie bankructwa za pomocą klasyfikatorów rozmytych realizujących ideę maksymalnego marginesu - Gąska, Damian (Bankruptcy prediction with Maximum Margin Fuzzy Classifiers, 2015)
Artykuł poświęcony jest zagadnieniu prognozowania bankructwa. Koncep-cją poddaną analizie jest wykorzystanie w tym celu metody klasyfikatorów rozmytych maksymalnego marginesu (Maximum Margin Fuzzy Classifiers – MMCF). Praca zawiera zwięzłą charakterystykę podejść stosowanych do prognozowania bankructwa. Przedsta-wiono najważniejsze teoretyczne aspekty MMFC. W części badawczej zaprezentowano wyniki analizy porównawczej, ukazując MMFC na tle tradycyjnie stosowanych metod. Badanie dotyczyły przedsiębiorstw notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie
Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2015, Nr 13 (19), s. 71-88
Keywords: prognozowanie bankructwa; uczenie pod nadzorem; klasyfikatory rozmyte maksymalnego marginesu; bankruptcy prediction; supervised learning; maximum-margin fuzzy classifiers