Miary analizy sieciowej w ocenie strategii interlockingu – powiązania rad dyrektorów - Sankowska, Anna; Siudak, Dariusz (Social network analysis measures in the interlocking directorates’ strategy assessment, 2015)
W artykule omówiono miary analizy sieciowej pod kątem ich adekwatności w opisie realizacji strategii interlockingu ze wskazaniem na bliskość i wartość własną jako najlepiej ją opisujących. Przeprowadzono ich analizy statystyczne. Analiza ich właściwości statystycznych oraz związków z wielkością rady i stopniem relacji (degree) wskazuje, że trudno jest je optymalizować, jednocześnie zwiększając liczbę relacji. O ile bliskość jest relatywnie liniowo związana z liczbą relacji, o tyle zwiększanie wektora własnego wiąże się z większą trudnością i musi obejmować analizę struktury sieci dla optymalizacji stosunku korzyści do nakładów
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2015, Nr 1 (22), s. 120-135
Keywords: analiza sieci społecznych; strategia powiązań rady dyrektorów; bliskość; wektor własny; social network analysis; interlocking directorates’ strategy; closeness