Benchmarking jako narzędzie wspomagające controlling w obszarze logistyki - Szydełko, Magdalena (Benchmarking as a tool for supporting of controlling in the logistics area, 2013)
Celem artykułu jest przedstawienie wybranych zagadnień z zakresu benchmarkingu i controllingu w obszarze logistyki oraz pokazanie relacji zachodzących między nimi. W zależności od podejścia można określić cztery typy relacji między benchmarkingiem i controllingiem logistycznym, tj. benchmarking jest częścią controllingu logistycznego, benchmarking jest narzędziem controllingu logistycznego, benchmarking i controlling logistyczny występują w przedsiębiorstwie niezależnie, benchmarking jest metodą zarządzania wspomagającą controlling w obszarze logistyki.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2013, Nr 291, s. 531-540
Keywords: benchmarking; controlling; logistyka; controlling logistyki; logistics; logistics controlling