Charakterystyka i znaczenie ryzyka operacyjnego w działalności bankowej - Zygier, Marta (Overview and significance of operational risk in banking activity, 2015)
Praca ma na celu wskazanie definicji ryzyka występującego w działalności bankowej, przy szczególnym zwróceniu uwagi na pojęcie ryzyka operacyjnego. Analizie poddano podatność banków jako instytucji finansowych na wystąpienie ryzyka, szczegółowo omówiono rolę audytu wewnętrznego we wspieraniu i modyfikowaniu systemu zarządzania ryzykiem operacyjnym. Przeanalizowano działania mogące służyć eliminacji wystąpienia tego rodzaju ryzyka
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2015, Nr 1 (22), s. 91-105
Keywords: bank; operational risk; risk management; internal control; internal audit; auditor; banking activity